Det er vigtigt at være på god fod med sin slagter. Jeg har to: En halalslagter, som jeg køber lammekød og lammeindmad hos – og en haram-slagter, som jeg køber svine- og hestekød hos (måske er det lige på sin plads at nævne, at haram er det arabiske ord for forbudt – altså modsat halal, som betyder tilladt – og ordene bruges ikke kun om mad). Begge slagtere kender mig – efter jul er min halalslagter næsten bekymret, fordi han ved, at jeg har været på svinediæt en måneds tid.
Det er især vigtigt at være på god fod med slagterne, når man som jeg er træt af supermarkedernes temmelig monotone valg af udskæringer. Jeg gruer for den dag, slagterne forsvinder. Så er vi forvist til stalddørssalget eller til at blive medlem af en græsningsklub (hvad hedder det mon, når det er svin?) hvis vi vil have anderledes udskæringer – eller bare lidt frihed over hvordan vi vil have vores kød skåret ud.
I dag valgte jeg merguez fra halal-slagteren. Det er små, marokkanske lammepølser, krydret med spidskommen, hvidløg og eventuelt chili. Pølserne fik et par prik med en gaffel – der er en del fedt i merguez, og det skal løbe ud, hvis man ikke vil have at pølserne eksploderer under stegningen, så man har fornøjelsen af at fjerne lammefedt fra væggene. Det rækker med cirka fem pølser pr person. Pølserne skal stege til de er hårde, cirka fem minutter på hver side.
Til pølserne serverede jeg en ratatouille, en grøntsagsragout fra Provence, som jeg gav et mellemøstligt pift: Steg to røde pebre i olivenolie til de er bløde, tilsæt to løg i skiver og to hakkede fed hvidløg og steg videre til det hele er blødt. Krydr med spidskommen. Tilsæt derefter en halv aubergine i tynde skiver, og når den er begyndt at blive blød, to squash i skiver. Slut af med to store, hakkede tomater – og der rundes af med hakket koriander.
Til det hele serveres couscous – en kop couscous udblødes fem minutter i to kopper hønseboullion.
Skriv et svar