Der kom et indlæg til artiklen Økokrig i England. Læseren mente at have hørt, at forbruget af økologiske varer er faldende i Danmark. Jeg har undersøgt sagen på Danmarks Statistik, og her fundet frem til at forbruget faktisk er stigende – men at den samlede stigning ikke er så højt som de 30%, The Guardian nævner, stigningen har været i England – men kun ligger omkring 13% over en treårig periode fra 2003-2005.
Men hvis man derimod undersøger forbruget af de enkelte madvarer for sig, er der store udsving: Der er sket en stigning på omkring 70% af kød og kødprodukter samt krydderier, supperterninger o.l. Også økologisk frugt, sukker, syltetøj, chokolade, is er blevet mere populært: Det skyldes dels, at udvalget er blevet større (fx inden for kød og kødpålæg), dels at der er kommet øget fokus på de miljømæssige og sundhedsmæssige gevinster, der er forbundet med at købe økologisk – kampagnerne har med andre ord virket efter hensigten.
Tabellen over forbruget af økologiske produkter i Danmark ser sådan ud:
2003 | 2004 | 2005 | |
Værdi i 1000 kr. |
2.017.023 | 2.040.319 | 2.285.173 |
Heraf: | |||
Ris, brød, pasta, mel, gryn, kager |
231.715 | 222.079 | 232.098 |
Kød, pålæg og indmad |
115.866 | 148.226 | 193.908 |
Fisk, skaldyr |
0 | 0 | 0 |
Mælk, ost, æg |
1.072.307 | 1.037.302 | 1.112.201 |
Fedtstoffer, madolier |
89.410 | 94.704 | 127.163 |
Frugt |
82.384 | 98.108 | 123.524 |
Sukker, syltetøj, chokolade, slik, is o.l. |
50.129 | 49.536 | 51.978 |
Krydderier, suppeterninger o.l. |
32.246 | 40.794 | 55.534 |
Juice, frugtsaft, vin, cider, øl o.lign. i alt |
53.806 |
55.061 | 53.925 |
Skriv et svar