En sød-stærk chili. Med de klassiske chili con carne-krydderier: Chili, spidskommen og korianderfrø – reguleret med appelsinsaft og honning. Man må nok gerne kalde den nuevo latino – en gastronomisk bølge, der skyllede over den engelsktalende verden for fem år siden, men som vistnok aldrig nåede længere i danske kredse end til Jan Hurtigkarls køkken i Ålsgårde.
For at lave en ret som på billedet skal skal du bruge:
- Et par nævefulde sorte bønner
- Et halvt kilo svinekød (ikke for magert)
- Et halvt kilo sød kartoffel
- Et løg, hakket
- Et par fed hvidløg, hakket (efter humør)
- To røde chilier
- To tsk spidskommen
- To tsk korianderfrø
- Saften af en appelsin
- En spsk honning
- Hele sorte peberkorn
- Salt
- Kalvefond
- Frisk koriander
- Smør eller olie
Start aftenen før med at udbløde bønnerne i rigeligt koldt vand. Glipper det, kan du »lynudbløde« dem ved at give dem et par minutters opkog og lade dem stå et par timer i det vand, de har kogt i. Skift udblødningsvandet og køg bønnerne til de er møre – tre kvarter til en time. Mens bønnerne koger, gør du resten klar.
Skær kødet i mundrette bidder (jeg brugte økologiske nakkekoteletter fra frilandsgris, som jeg fandt i det lokale supermarked – spiser helst ikke fabriksopdrættede øv-grise), hak løg, hvidløg og chili groft. Skær de søde kartofler i tern.
Rist spidskommen, koriander og hel sort peber på en tør pande og inhaler – det er en herlig lugt. Stød det i morteren eller kør det i en kaffemølle (som du har reserveret til det brug).
Varm smørret eller olien (eller halvt af hvert) op i en stegegryde og brun kødet deri. Tag kødet op og steg løg, hvidløg og chili i samme fedtstof. Det skal ikke brunes. Kom de ristede krydderier og de søde kartofler i, og tilsæt derefter de kogte bønner – hold eventuelt lidt af kogevandet tilbage i stedet for at bruge kalvefond – og kødet.
Slut af med saften af en appelsin og en spsk honning. Ser det for tørt ud, tilsætter du et par dl kalvefond eller lidt af det vand, bønnerne er kogt i (sorte bønner gør vandet sort, jeg brugte desårsag kalvefond). Lad det koge til kartoflerne og kødet er mørt – ca en halv time. Tilsæt finthakket koriander til sidst.
Server med brune ris (eller godt brød), evt. salat og kraftig rødvin.
Skriv et svar