Vi spiser for meget kød her til lands, påstår både Amsterdamen og Planteforskeren. De har begge ganske ret. Og jeg tro det skyldes at vi helt har glemt hvordan man laver lækre grøntsagsretter. For grøntsagerne er der, og både kvalitet og mængde topper hen over sommeren.
En af årsagerne er at vi er blevet bombarderet med svinepropaganda – eller oksepropaganda eller kyllingepropaganda eller kalkunpropaganda. En anden, at propagandaerne ofte hænger sammen med en overproduktion af animalske fødevarer (hvordan er det man betegner Danmark: 5 millioner mennesker, 15 millioner svin). En tredje, at det er kulturelt betinget at vi spiser meget kød i den vestlige verden.
Her er en grøntsagsret fra et land, der værdsætter grøntsagsretter – Indien. Jeg har stadig ikke været der, men holder meget af maden, selv om den er fyldt med det René Redzepi fra Noma kalder negerkrydderier. Jeg tager det mere roligt: I renæssancen var maden vildere krydret end den er i dag. Som Omar Marzouk har sagt i en kampagne for at få unge indvandrere i arbejde:
Du skal ikke være bange for krydderierne i Danmark. Der er kun to: Salt og peber. Og danskerne er bange for begge dele.
Og så har denne ret i øvrigt en filmisk reference. I filmen Bend it like Beckham gentager moderen til stadighed, at datteren skal lære at lave Aloo gobi hvis hun vil gøre sig håb om at finde en ordentlig mand. Så here goes:
- ½ kg kartofler (som hedder aloo på indisk)
- ½ kg blomkål (som hedder gobi på indisk)
- 250 gram grønærter
- 2 store, modne tomater
- 1 stort løg
- friskrevet ingefær
- hakket hvidløg
- spidskommen
- korianderfrø
- rød chillipulver (eller -flager)
- frisk, hakket grøn chili
- garam masala (jeg brugte den fra punjab)
- smør, ghee eller peanutolie
- evt. lidt vand
- frisk koriander (eller persille)
Skær blomkålen i både. Vask kartoflen og skrab den evt.. Hak den i mindre stykker (cirka en cm). Hak løget og sauter det i fedtstoffet sammen med ingefær, hvidløg og grøn chili. Tilsæt krydderierne. Du må selv finde ud af hvor meget eller hvor lidt du kan lide: Jeg arbejder personligt i spiseskefulde. Når det dufter, tilsættes kartofler, blomkål, tomat og ærter (i den rækkefølge). Lad det koge sammen – hvis det bliver for tørt tilsættes lidt vand.
Koger til det er mørt (al dente, som jeg ikke ved, hvad hedder på indisk) og serveres med naan, roti eller ris – og her med en chilipickles (færdigkøbt) og en agurke-raita (og her var agurken så igen). Lige dele revet agurk og afdryppet yogurt røres med grøn chili, spidskommen, salt og peber. Der skal selvfølgelig øl dertil.
Skriv et svar