Sidste tirsdag blev den Zheng Xiaoyu henrettet i Beijing. Henrettelsen fandt sted umiddelbart efter dødsdommen. Det er fjerde gang i de tredive år, Kina har været åbnet for omverdenen, der er blevet henrettet højtstående embedsmænd i Kina. Og første gang siden 2000.
Zheng Xiayou var tidligere direktør for den kinesiske fødevarestyrelse. Hans forbrydelse? At have modtaget 850.000 $ i bestikkelse for at godkende 137 nye lægemidler (hvoraf seks var rent fup). Og i øvrigt have set gennem fingre med udstrakt korruption og madsvindel.
Som fx produktion og eksport af tandpasta med diethylenglycol (bedre kendt som frostvæske), der som Politiken skriver, er fundet i Italien og Spanien. Og som fx eksport af hvedeprotein med melamin (bedre kendt som det, man laver bordplader af), der er anvendt til kæledyrsfoder i USA – men som derfor selvfølgelig godt kan være endt i vores del af fødevarekæden andetsteds i verden.
Meget tyder på at de kinesiske myndigheder er ved at opdage en af bonusgevinsterne ved globaliseringen: Godt nok kan man eksportere varer til vesten, men vi lever til gengæld i en verden, hvor medierne afslører alt.
Og de kinesiske myndigheder reagerer hårdt på afsløringerne – som det fx også var tilfældet med afsløringen af slaveriet i miner og på teglværker.
I sagen Zheng Xiaoyu forsvarer myndighederne sig med at fødevarekontrol er en ny disciplin i Kina. Landet er domineret af smålandbrug og små virksomheder: 200 millioner landbrug, hvoraf mange er mindre end en halv hektar, og 450.000 fødevarevirksomheder, hvoraf 80 % har under ti ansatte.
Man kan så spørge sig selv om det er en fornuftig løsning på problemet med madskandaler, de kinesiske myndigheder er kommet frem til: Inden 2010 skal antallet af små fødevareproducenter reduceres med 50 %. Det lyder vist lidt spooky i de flestes ører: Hvordan vil man gøre det?
Og for at føje spot til skade, er landet måske samtidig ved at skabe sig et helt nyt problem: Som svoren tilhænger af små virksomheder, kan jeg nemlig godt frygte at den selvstændige, kinesiske fødevareproduktion hermed mister sin integritet.
Vi ser allerede nu, at vestlige giganter som McDonalds og Coca Cola har bidt sig godt fast i Kina: McDonalds med en vækst på 12,1 % i Kina, Australien og Japan, og Coca Cola rapporterer en samlet vækst på 19 %, som i høj grad skyldes øget salg i tredjeverdenslande som Kina.
Hvis vi kombinerer disse tal med en fremtidig, kinesisk fødevareproduktion, der bliver indrettet efter vestlige standarder og med det formål at eksportere til vestlige markeder, er det ikke så sært at virksomheder som Novo Nordisk er i gang med at opbygge produktion i Kina.
Jeg vil nemlig godt sætte min gamle hat på at de velkendte følgevirkninger af den vestlige diæt og dens manglende variation i kosten fører til en eksplostion af velfærdssygdomme vi kender alt for godt (overvægt, diabetes II, hjerte- karsygdomme etc. etc.
Skriv et svar