Nogen har kaldt den »verdens bedste suppe«. Det er måske så meget sagt – men det er en fremragende og meget mættende suppe. Den marokkanske harira på lammekød, linser, kikærter og (i denne version) hestebønner. Den er helt i tidens ånd, det er typisk den suppe, der serveres når muslimerne bryder fasten (ramadanen). Forestil dig en mellemøstlig version af den italienske minestra – med en konsistens, der minder om vores nordlige gule ærter. Du skal (til seks personer) bruge:
- Olivenolie
- ½ kg lammekød i tern
- 2-3 løg
- 2 spsk spidskommen
- 2 spsk paprika (jeg brugte rosenpaprika)
- 2 spsk reven ingefær
- 1 spsk kanel
- 1 revet muskatnød
- 2 tsk gurkemeje
- 3 tomater
- 2-3 spsk tomatpure (koncentrat)
- ca 200 gram kikærter
- ca 300 gram hestebønner
- ca 400 gram røde linser
- ca 100 gram ægnudler i små stykker (eller anden suppe-egnet pasta)
- 1 bundt koriander
- ½ bundt persille
- Salt
- Peber
- 2-3 liter vand eller suppe (jeg havde knoglen fra et lammelår liggende og kogte en suppe med gulerod, løg, porre, bladselleri, persillestilke, peberkorn, salt og laurbærblad)
Rist spidskommen på en tør pande og stød det i en morter. Varm olivenolien op og svits lammekødet deri, Tilsæt løgene, og når de er bløde tilsætter du resten af krydderierne og lader dem varme igennem (det skarpe øje vil notere sig at der ikke er hvidløg i – hvidløg er ikke tilladt i ramadanen, og den skarpe smag ville i øvrigt heller ikke klæde denne suppe).
Tilsæt tomatpure og lad det stege gennem, læg tomaterne i og hæld boullionen på sammen med kikærterne. Jeg lavede luksustricket: Efter udblødning (med en tsk natron i vandet) kan man »smutte« ærterne ved at nulre dem mellem fingrene, så den tørre skal ryger af.
Mens kød og ærter koger, sætter du de røde linser i blød. Når suppen har kogt ca tre kvarter tilsætter du linserne (som mister den røde farve når de er kogt og bliver nærmest gule).
Lad suppen koge videre og brug tiden til at bælge og smutte hestebønnerne: Hvis du har købt dem friske (i så fald skal du købe cirka halvandet kilo) skal de først bælges og derefter smuttes. Bruger du frosne (som jeg gjorde) skal de bare tøs op og smuttes.
Når suppen har kogt endnu en halv time tilsætter du bønner og ægnudler. Lad det koge til nudlerne er møre, tilsæt hakket korianer og hakket persille, smag til med salt og peber og server suppen med brød og citronbåde. Den er så kraftig, at den udgør et helt måltid i sig selv (man kan, eller rettere, jeg kunne godt tænke mig at eksperimentere med lettere, vegetariske versioner).
Det er svært at sætte drikkevarer til denne ret: Øl er udelukket, de mange meget sødlige nuancer gør i hvert fald almindeligt pilsnerøl totalt udrikkeligt – så jeg valgte en ret kraftig spansk rødvin (det er ganske og aldeles haram, jeg ved det godt, men jeg er nu engang ikke muslim). Den bliver kun bedre på andendagen – og jeg tror jeg skal prøve med en kraftig, sødligere øl til. Det kan ikke gå helt galt!
Skriv et svar