Eclairs

Det franske navn for vandbakkelser, når de er i aflang skikkelse – de runde kaldes profiteroles. Her serveret med en creme chantilly, flødeskum tilsmagt med vanille og sukker, og glaseret med en simpel chokoladeglasur.

Man kan også putte frugt i, bruge en creme anglaise (vanillecreme med æg), glasere med mokkaglasur … ja, variatonsmulighederne er uendelige. Til 15-18 eclairs skal du bruge:

  • ¼ liter vand
  • 100 gram usaltet smør
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk sukker
  • 150 gram mel
  • 3 æg
  • ¼ liter fløde
  • 1 spsk sukker
  • 100 gram chokolade (jeg brugte en Valhrona Manjari med 64 % kakao – den skal helst ikke op over 70 % i denne omgang)
  • 2 spsk mælk

Smelt smørret med vand, salt og sukker i en gryde. Sigt melet i og rør det hele sammen til en smørbolle, der skal slippe siderne af gryden. Rør æggene i et ad gangen – der skal røres grundigt mellem hvert æg.

Så har du det, der på køkkenfransk kaldes en pate au choux, og den kan bruges til alt fra vandbakkelser til melboller og den franske variant af gnocchi.

Fyld dejen i en sprøjtetylle og lav kager på 8-10 centimeters længde. Bag dem i meget varm ovn (240-250°) til de er »puffet op«. Det tager 10-15 minutter. Lad være med at åbne ovndøren mens de bager!

Når kagerne er kølet af, skærer du et snit i den ene side og fylder creme chantilly i (her er sprøjtetyllen lige så nyttig). Chokoladeglasuren laver du ved at smelte chokoladen i mælken over svag varme (det bliver grynet hvis temperaturen er for høj – og det er ikke til at redde igen).

Server med kaffe og – det er jo et privilegium jeg har – et glas hjemmelavet creme de cassis!


Udgivet

i

af

Tags:

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *