• Danser med kød II: Hellere kløgt end kemi

    Da Jürgen Körber som ung gik i lære som slagter og kom til en industriel produktion, fik han en skuffelse. I stedet for at finde en verden, hvor man starter med et dyr og forarbejder det til charcuteriprodukter, fandt han en verden, hvor produkterne stykkes sammen af enkeltdele, der kommer mange forskellige steder fra. Og […]

  • Danser med kød I: Smagen er bøf

    Selv om vi normalt i vores del af verden sværger til det gamle dictum, at »smagen sidder i fedtet«, mener den canadiske journalist Mark Schatzker ikke det er hele sandheden. Det synlige fedt fungerer som »lagerplads« for mange af de flygtige komponenter, vi opfatter som smagselementer i kød, og derfor har det betydning. Men det […]

  • Folkesundhed på farten

    Man kan ikke sige at regeringen har ligget på den lade side, når det gælder om at styrke befolkningens sundhed her på det seneste. Jeg tænker selvfølgelig på fedtafgiften og på Fødevareministeriets MUMS-kampagne, der nu har kørt en måned. Det er på tide at gøre status. MUMS Brugerne af MUMS-kampagnens hjemmeside har kunnet svare på […]

  • Sundhedsanprisninger: Buy my snake oil …

    Forbrugerrådet arrangerede i forrige uge et debatmøde om sundhedsanprisninger, et af de påhit, der skal få folk til at købe mere industrielt fremstillet mad. Sundhedsanprisningerne kan i fremtiden stå på varer, der er tilsat en eller flere af de videnskabeligt dokumenteret sunde kostkomponenter (fx omega 3-fedtsyrer, bakteriekulturer eller calcium).

  • Ny nordisk hverdagsmad: Handling efterlyses

    Mere end 80 madbloggere fik lørdag indblik i »Ny Nordisk Hverdagsmad«. To ting slog i hvert fald denne blogger. Den nye, nordiske hverdagsmad minder meget maden, han selv havde adgang til som barn – og at der måske stadig er langt til den dag, den nye, nordiske hverdagsmad er

  • Kaviar, platin og the real stuff …

    »You look tired! Why not sit down and let me show you what caviar extract and platinum can do for your skin?« Det spørgsmål kom da jeg forleden krydsede gennem Saks 5th Avenue i New York. Og hvem kan stå for den slags? Så jeg satte mig, for at

  • Elementer i beskrivelsen af en madkultur: Børnekortet (og kæphesten)

    Jeg bevæger mig kun ind i supermarkeder for at få fat i meget få og veldefinerede ting: Mel, mælk, fløde, smør og i ny og næ en flaske vin. Grøntsager, kød, ost, fisk og øl får jeg fra specialbutikker eller via mit kooperativ. Størsteparten af det, jeg spiser, er

  • Clean label (at trutte i)

    Ingen kan lide en varedeklaration med ord, man ikke kan udtale, og enhver ved, at E-numre er af det onde. Derfor er der tilsyneladende god ræson i at den såkaldte "clean label"-bevægelse nu forsøger at gøre deklarationerne kortere og fjerne E-numrene. Men det er kun ved første øjekast. For

  • Kødklister i retrospektiv

    Kødklister. Ordet var på alles læber for et par måneder siden og alle havde en holdning. Desværre var debatten temmelig forudsigelig, og bevægede sig ikke ind på de egentlig madkulturelle og kulinariske sider af sagen. Kødklister er ikke noget nyt. Gå i dit lokale supermarked, se på pålægget, og

  • Jamie Oliver vinder TED-pris

    TED er et eventbureau , der arrangerer seminarer og foredrag. Hvert år uddeler TED en pris på 100.000 dollars til en foredragsholder med et ønske om at forandre verden. I år gik prisen til Jamie Oliver med ønsket: »I wish for your help to create a strong, sustainable movement