• Stigende madpriser: Ingrediensproducenter sidder på flæsket

    Selvfølgelig luner det at få ret. Men en gang imellem kan man godt blive lidt ked af det alligevel. Jeg har hele tiden holdt på at de stigende madpriser fører til dårligere kvalitet: Og det ser ud til at holde stik. Hvor har jeg det fra? Jo, såmænd fra

  • Fedt, fedt og atter fedt …

    Vores ven fra forleden, Michael Crawford, optræder i dagens udgave af Børsens FødevareSundhed. Og budskabet er det samme. Som udtrykt i overskriften: Vestlig livsstil ødelægger hjernen. Fedtet kommer igen i denne uges udgave af FoodDTU-nyhedsbrevet: Fedtsyrebalance påvirker livsstilssygdomme og allergi. Hvis forholdet mellem omega 6- og omega 3-fedtsyrer i

  • Spise med Price

    I dag får man abstinenser. I hvert fald hvis man, som mig, hører til dem, der trofast har fulgt med i DR2s serie Spise med Price. Brødrene James og Adam for fuld udblæsning i et køkken. Måske ikke altid lige brugervenligt, men præget af den madglæde og gode stemning, der helst

  • Skolemad som våben mod fastfood

    Sidste uges udgave af FoodDTUs nyhedsbrev handlede om offentlig bespisning. Nærmere bestemt om skolemad, og hvorfor skoler og myndigheder i Norge, Finland, Italien og Danmark vælger – eller fravælger – økologisk mad i skolerne. Jeg er imponeret over det italienske system. Der serveres varm mad i skolerne. Nok så væsentligt:

  • Baglæns evolution

    Forleden var jeg til en konference om fedstoffer på DTU. En af hovedtalerne var den engelske professor Michael Crawford fra London Metropolitan University. Han kom med et ganske provokerende statement: Vores kostsammensætning er den direkte vej til social uro og psykopatisk adfærd. Jeg har før nævnt Crawford på bloggen:

  • Divan 2: Når krisen kradser

    Gastronomisk forlystelse står der på Divan 2s menukort. Den har ry som en af de dyre restauranter i Tivoli, især når det gælder aftenkortets højere franske skoleridt. Priserne på frokostmenuen ligger derimod kun en anelse over priserne i Grøften. Og den anelse er normalt fuldt ud retfærdiggjort i kvalitesforskellen: Der

  • Lov om markedsføring af usunde fødevarer på vej

    Ser børn under 13 fjernsyn under de Olympiske lege i Beijing? Det gør de nok – og dermed bliver de udsat for markedsføring af usunde føde- og drikkevarer, idet man blandt hovedsponsorerne finder Coca Cola og McDonalds. Havde OL fundet sted i Danmark (Gud forbyde at det nogensinde sker) ville det aldrig være sket. Sponsorater

  • Den stille tsunami

    Chefen for FNs World Food Programme kalder de kraftigt stigende madpriser en stille tsunami, ifølge Politiken. Millioner mennesker, som ikke var kategoriseret som i akut hungersnød for seks måneder siden er det nu. Og for de rige bønder i vesten er det (også) et argument for mere GMO og

  • Klimalivret: Økologiske, lokalproducerede grøntsager

    Produktion og transport af mad er ensbetydende med CO2-udslip. Landbruget, og især produktionen af oksekød, er den største synder – fulgt af transporten. Konklusionen er, at hvis man vil være klimabevidst, når man køber ind, skal man købe økologisk, skære ned på kødet, og holde sig til grøntsager, der er

  • Supermarkeder pisser på små producenter

    Undskyld det vernakulære sprogbrug – det jeg mente at sige var: Der er ingen penge i grøntsager. Forleden fortalte Politiken og andre medier om danske æbleavleres genvordigheder. Og i denne tid kæmper Gartneribrugets Afsætningsudvalg en hård kamp for at få danske sæsongrøntsager placeret i supermarkederne og på middagsbordene. Det seneste tiltag er