• Din genvej til værdiforringelse

    De fleste har vel lagt mærke til at madpriserne har fået et ordentlig nøk opad. Der er blevet færre råvarer – for når EU støtter produktionen af biobrændstoffer, holder bønderne selvfølgelig op med at dyrke brød- og ølkorn. Heldigvis har de vakse drenge i ingrediensindustrien en løsning på det. Danisco

  • Revolution med bremseklodser

    Ifølge forskningsdirektør Peter Olesen fra Chr. Hansen A/S er det den stramme lovgivning, der er bremseklodsen for det, han kalder en fødevarerevolution. Nemlig mad med tilsætning af probiotika, bakteriekulturer, der gavner tarmfloran, og prebiotika, de kostfibre, bakterierne skal leve af. Hvis der ikke var krav om klinisk dokumentation kunne

  • Mysteriet mælk

    Sådan lød overskriften på en tosiders artikel i sidste uges udgave af Børsens tillæg, FødevareSundhed. I artiklen tog journalisten fat i nogle af de tilsyneladende modstridende oplysninger, man kan finde om mælk. Mælk bliver på skift gjort til et meget vigtigt næringsmiddel og til syndebuk med ansvar for alt

  • Hansens Gamle Familiehave

    Alene navnet antyder, at man ikke risikerer at komme ud i noget som helst molekylært pjat i Hansens Gamle Familiehave. Her serveres klassiske frokostretter. Men man skal heller ikke regne med langtidsmodnede sild, frilandsgris og moden ost. Haven er den ældste af de tre »familiehaver«, der ligger på Pile

  • Februarlæsning: Molecular Gastronomy

    Den molekylære gastronomi er andet og mere end den restaurant-version af fysiklærerens juleforsøg, jeg før har været kritisk over for. Hovedværket er den franske kemiker Hervé This Casseroles et Éprouvettes (kasseroller og kolber), der på engelsk har fået titlen Molecular Gastronomy. Den rummer oplysninger, der kan være gode at kende

  • Med kniven for struben

    TV3 sender en ny omgang Med kniven for struben. Det er en dansk version af Channel 4s Gordon Ramsays Kitchen Nightmares. Og selv om Bo Bech måske ikke har helt samme tv-personlighed (eller sprog) som Gordon Ramsay, finder jeg det nu mildt underholdende alligevel. Programmet handler kort sagt om

  • Dit billige, lille syge svin!

    Bug blålig, diarré vandig, død, hale blålig, stemme pibende, øjne indfaldne, ører blålige. Det er ifølge hjemmesiden infosvin symptomerne på fravænningsdiarré, en sygdom, der opstår, når smågrise vænnes fra og dermed mister antistofferne i somælken. Den skyldes E. coli og kan behandles – og endda forebygges – med antibiotika.

  • Ernæringsbudskaber mangler helhedsperspektiv

    Endnu et glimt fra bloggerens virkelige liv – FoodDTUs nyhedsbrev, Midt i Ugen. Denne gang handler det om de ernæringsbudskaber, vi støder på i medierne. Interview-»offeret«, Anja Biltoft-Jensen, mener de mangler helhedsperspektiver og har den forkerte effekt – og hun giver sensationslystne medier, eksponeringshungrende forskere og godtroende publikum skylden. »Forbrugerne bliver forvirrede over sensationsprægede ernæringsbudskaber –

  • Tillykke, Jacques!

    Jacques de France (alias Leif Blædel) fylder 85 i dag. Han skrev restaurantanmeldelser og madklummer for Information i halvtredserne og tresserne. Andetsteds har jeg lånt hans definition af madkultur, som er taget fra antologien Til Bordet, udgivet på Mogens Brandts gastronomiske bibliotek i 1964. Den holder stadig. I dag kan man, når man

  • Hørblomst revisited: Når bloggeren skriver før han tænker

    En læser har gjort mig opmærksom på at jeg har sjusket med researchen i posten om Hørblomst forleden. Jeg skrev, at skrabehøns har mere plads til at være høns, end høns, der lægger økologiske æg. Det er ikke rigtigt: Det er faktisk lige omvendt, økologiske høns har på alle måder