• Makrel med bønner, asparges og ærtesalsa

    Makrellen er en yndig fisk. Her bliver den serveret med sæsonens grøntsager: Ærter, asparges (de sidste) og hestebønner (næste gang skaffer jeg friske og fjerner skindet) og nye kartofler med purløg. Ærte-tilbehøret er en slags variation over den engelske klassiker minted peas, der også fint kan serveres til en

  • Kohberg dropper bamsebollen!

    Bamse hvedebollen var en bolle, der var specielt beregnet til børn. Som bageriet skriver på hjemmesiden (og nok snart fjerner): Små lækre hvedeboller til små hænder. Men nu er det nok slut. Og de små hænder må finde bedre brød at holde på. Bollen indeholder nemlig næsten 10 % sukker. Det er alt, alt

  • Junilæsning (II): Kostplan for en død planet

    Titlen, Diet for a dead planet, er en klar hilsen til Frances Moore Lappes Diet for a small planet fra 1971. Og bogen er det, der med et godt engelsk ord kaldes gloomy. Med undertitlen how the food industry is killing us beskriver forfatteren, Christopher D. Cook, hvordan vores madkultur har

  • Superbakterier i køledisken

    Den engelske miljøorganisation Soil Association advarer mod en ny stamme af resistente stafylokokker, der kan overføres fra dyr ti mennesker. Stafylokokkerne er af den såkaldte MRSA-type: Methicilin resisistent Staphylococcus aureus, som er resistente over for selv de skrappeste antibiotika. I Holland er der fundet MRSA i 20 % af svinekødet,

  • Intelligent emballage

    Intelligent emballage er lige om hjørnet hedder det. Fremtidens mælkekartoner kommunikerer med køleskabet og supermarkedet. Fremtidens mælkekartoner fortæller, når mælken er sur. Men hvordan står det egentlig til med mælkekartonernes IQ ude i supermarkederne i dag? Jeg har sammenlignet tre af de mælke-emballager, der kan findes i større supermarkeder:

  • Salat med mormordressing

    En af de retter, alle over tredive forhåbentlig husker fra barndommen. Salat med dressing af syrnet fløde. Og her er det ret vigtigt, at man ikke bruger en salat med alt for meget struktur: En almindelig hovedsalat er ganske udmærket til formålet. Den passer fint til den relativt milde

  • Agurkesalat

    Agurker har et frygteligt højt vandinhold. Så højt, faktisk, at svampekenderen og jeg er enige om at undgå dem på frokostbordet og som ting i salater. Men vandindholdet kan bruges fornuftigt: Så her er den nemmeste måde at lave den gode, gammeldags agurkesalat med dressing af lagereddike og sukker, jeg

  • Jordbær med fløde

    En opskrift turde vel egentlig ikke være nødvendig. Men nu er det første gang i år, jeg har fået jordbær på denne måde. Og det er den klassiske, så det skal fejres! Tag en bakke jordbær – det er ca. et halvt kilo. Skyl bærrene og nip derefter stilkene

  • Grydestegt kylling

    En af de retter, der i forne tider kom på bordet om søndagen og kun om foråret. Før kraftfoderets og industrilandbrugets tid var kyllinger en luksusspise og ægproduktionen om vinteren ikke så høj. Men i dag kan vi sagtens, ja vi kan. Køb en frilandskylling, helst også økologisk. Jeg forsøgte

  • Bladbedestilke med citron, ansjos og hvidløg

    Bladbeder er mægtige planter. Bladene er det ikke noget problem at anvende. De kan bruges præcis som spinat og spises som tilbehør, som fx i kulmule-opskriften herunder. Men stilkene giver lidt bøvl for nogen: Der er mange af dem, og de er store. Den plante, jeg fik fat i i går,