• Bibliopati og nørderi

    Hver gang jeg ser et antikvariat eller et af de herlige hollandske udsalg i Helligaandshuset, får jeg sved på overlæben. Jeg må ind og runde kasserne for at se, om der er noget, der fortjener at blive slæbt hjem i hulen. Og nu har jeg så i løbet af

  • Rabarberchutney

    Som faste læsere har gættet, er jeg ret vild med rabarber. Her er en chutney, der er orientalsk og som man selvfølgelig nok kan variere med både sennepsfrø og chili, hvis man synes. Jeg brugte de sidste tre stilke rabarber fra bundtet jeg købte på lørdagens farmers market. Det

  • Mmmmmmakrel

    Min salig fru moder nægtede at spise makrel. De lever af døde fiskere, påstod hun. Det er nok en sandhed med modifikationer. Makrellen er en rovfisk. Men det kan da godt tænkes at der ryger lidt strandvasker med engang i mellem. Jeg elsker derimod makrel – både røget, stegt

  • Farmers market

    Foreningen Oprør fra Maven afholder Farmers market hver lørdag i Jægersborggade på Nørrebro. Jeg var der for første gang i går. Der var ikke mange stande. Forklaringen var den simple, at der i denne weekend har været dyrskue i Roskilde. Det bliver forhåbentlig en fast tradition – for jeg vil

  • Sommer III: Hollandske oste

    Simple as can be: En lagret gedeost, der vakte selskabets ubetingede jubel. Kraftig uden at være ram. Og en lagret gouda med nelliker, der var overordentlig orientalsk. Til goudaen er der en lille sidehistorie: I sin tid var jeg med friskolelederen, ham, hvis vædder døde en smuk død, i

  • Sommer I: Asparges og skinke

    Denne skinke er en souvenir fra Holland (sammen med ostene, der følger senere). Det er en belgisk skinke fra Ardennerne (okay, men den er købt i Holland). Koldrøget og mild i smagen, på trods af det noget dystre udseende. På pakken står der Nootham, jeg har deduceret mig frem til at det er

  • Sommer II: Lammeragout med spidskål og gulerødder

    Denne opskrift stammer fra Brødrene Harders Italienske Køkken, som jeg erfarer netop er blevet genoptrykt. Den er meget simpel. Og den indeholder indtil flere af mine yndlingsingredienser: Lam! Spidskål! Rosmarin! Du skal bruge: 1 lammebov (til seks personer skal det være en på 2-3 kg)En dusk rosmarinOlivenolie og smør1 kg

  • Sommer IV: Rabarbermousse med jordbær og gin

    Af og til er man heldig. Som for eksempel i år: Rabarber- og jordbærsæsonerne falder sammen! Allerede nu er der danske jordbær at finde rundt omkring (jeg hører som I måske har gættet til dem, der kun spiser danske jordbær og kun i sæsonen – alt andet smager, som

  • Junilæsning: Fremtidens måltider

    Eller Meals to come, som bogens originaltitel er. Indtil videre er jeg kommet gennem bogens første del, hvor forfatteren, Warren Belasco ridser vore dages mad-debat op på forbilledlig vis. Han trækker tråde tilbage til oplysningstiden, og så bliver det pludselig let at gennemskue vor tids debat. Det viser sig

  • Er fødevarekontrollen spil for galleriet?

    Forgangne torsdag præsenterede ministeren for familie- og forbrugeranliggender et bredt forlig om fødevarekontrol. Det lægger op til at der skal være kontrol med problemvirksomheder, mere kontrol og hårdere sanktioner mod virksomheder, der ikke lever op til reglerne. So far so good. Vi har set nok af E.coli-inficerede hindbær, Gammelfleisch og andre