• Glemt dessert: Bondepige med slør

    Denne dessert fortjener at blive fundet frem fra glemmebogen. Den er i familie med den almindeligt kendte æblekage. I den bedst kendte version består den af æblemos lagt i lag med hvederasp, stegt med sukker. Erik Koed Westergaard skriver i Danske Egnsretter at den er kendt fra mange steder i landet, men at

  • Glemt hovedret: Fyldt hvidkål

    En kæmpekåldolmer! Rettens kælenavn er fyldt general. Man kan jo lave den som en hyldest til det festglade bonghovede, forsvarschef og vildsvinejæger Helsøe. Tag jer ikke af at det måske lyder lidt besværligt. Det er det faktisk ikke. Retten egner sig fint til efterår eller tidligt forår, hvor det stadig er

  • Tyve minutter i køkkenet med Robert Rodriguez

    Den mexicansk-amerikanske filminstruktør Robert Rodriguez kan andet end lave film. Han har lavet en række kortfilm, hvor han på ti minutter introducerer forskellige emner: Digitalkameraer, effekter og så videre. Men to af segmenterne handler om mad. Og det på en god måde. Selvfølgelig får han samtidig gjort lidt reklame for henholdsvis

  • Pisseineffektivt: Nu også griseri i staldene

    Man kommer hjem til en overskrift i avisen: Dårlige forhold i svinestaldene tager livet af hver fjerde so. Og tænker uvilkårligt, i disse lean-tider: Hvad mon Toyota ville sige, hvis hver fjerde bil skulle kasseres? Og hvis der så under transporten gik endnu flere biler til spilde? Mon ikke

  • Griseri på vejene

    Systematisk fusk med svinetransporter, lyder overskrifterne. Det er landbrugets eget transportselskab, SPF-selskabet, der har svindlet. Og det er transporterne af avlsdyr til Rusland, der er blevet svindlet med. Grisene har under transporten ikke været ude af lastbilerne i de 100 timer, transporten varer. Formanden for Danske Slagterier, Bent Claudi Lassen, er

  • Mad til børn V: Fed og kræsen

    Sidste lørdag fortalte TV-avisen om et forskningsprojekt på Københavns Universitet. Projektet går i al enkelthed ud på at finde ud af om børn bliver kræsne fordi deres smagsløg får for få udfordringer mens de er små. Og om der måske er en sammenhæng til fedmeepidemien. Projektlederen, Kim Fleischer Michaelsen,

  • Kostråd og madkultur

    To studerende fra SUHRs har interviewet 1532 personer om deres kendskab til de otte kostråd som Motions- og Ernæringsrådet har udarbejdet. Resultaterne af undersøgelsen var nedslående. I hvert fald hvis man hører til den gruppe, der forventede, at de otte råd ville brage ind på lystavlen. Det viser sig, at hele 40

  • Ribena really light on vitamin C

    Ribena er et hæderkronet mærke. Vi har kendt det i mange, mange år. Det borger for sundhed og kvalitet, ikke sandt? Næ. Ikke hvis man skal tro et forsøg, foretaget af to 14-årige piger fra Pakuranga College nær Auckland, New Zealand. De to, Anna Devathasan og Jenny Suo, har ifølge

  • Halvfjerdserne: Bøf lindstrøm med mos og sovs

    Henrik Lindström var opvokset i Skt Petersburg. I 1862 besøgte han Hotel Witt i Stockholm med nogle gode venner. Han medbragte en opskrift på bitochki, som han gerne ville have kokken til at lave. Oksekød, syltede (eller kogte) rødbeder og kapers rørt sammen og stegt som bøf. Efter at have fået

  • Halvfjerdserne II: Kærnemælksfromage, pærer i krydderlage

    Hvorfor en fromage hedder en fromage svæver for mig lidt hen i det uvisse. Fromage betyder ost og en tilsvarende dessert hedder på fransk en bavaroise. Men altså: Kærnemælksfromage. Til fire personer skal du bruge: 4 dl kærnemælk½ dl sukker1 tsk vanillesukker (eller kornene fra en halv stang vanille)2