-
Økologi giver overskud
I Etiopien har et tiårigt forsøg med økologisk landbrug givet pote. De landbrugere, der har dyrket deres marker økologisk, har forøget – i nogle tilfælde fordoblet – udbyttet fra deres marker i forhold til de landbrugere, der har dyrket markerne konventionelt. Samtidig er de økologiske landbrugere kommet ud af deres gæld.
-
Vi har pisset i den hellige, norske mælk …
Smaken af Hund. Det er titlen på en ny, norsk dokumentarfilm. Den handler om norsk madkultur – og ikke mindst om den norske andelsbevægelse. Filmskaberne, Jon Martin Førland og Are Syvertsen har benyttet sig af samme teknik som eksempelvis Michael Moore gør i Bowling for Columbine eller Fahrenheit 451.
-
Dissidenten taler ud
Jeg har en tilståelse. Jeg har været på kur i den forløbne uge. Faktisk lige siden jeg stoppede den sidste mundfuld pandekage med chokolade og dulche de leche i munden. Det er ikke noget, jeg normalt gør. Men ansporet af en ven (som i øvrigt har været på samme kur) tænkte jeg, det var
-
En ædedolks død
En af de oprindelige ædedolke er død. Han døde 23. november sidste år – så derfor er denne efterskrift lidt forsinket. Men jeg har ikke selv bemærket dødsfaldet i danske medier. Jeg opdagede det faktisk først, da Matthew Fort gjorde status over 2006 i The Guardians madtillæg. Ædedolken er i virkeligheden
-
Bedste madblogs i 2006
Det amerikanske blog-netværk Well Fed Network har kåret de bedste (fortrinsvis amerikanske) madblogs. De deltagende blogs blev indstillet af læserne af Well Feds blogs – og det er også læserne, der har bestemt, hvilke blogs, der er de bedste. Her er listen, til inspiration: Bedste kokkeblog David Lebovitz Bedste byblog Becks
-
Nye toner: Gourmetbryggeriet i Valby
Danske sportsstadier har en dårlig mad- og ølkultur. Men det er måske ved at ændre sig. I hvert fald rykker det første af de mindre bryggerier ind i sportens verden: Aviser og fjernsyn fortalte i går, at GourmetBryggeriet i Roskilde har skrevet kontrakt med Carlsberg om at levere øl til Valby Idrætspark. Måske knager en af bajerkulturens store bastioner i
-
Helligtrekonger: Skinke med kaki og granatæble
Skinke og frugt er en magisk kombination. Den klassiske er skinke med melon. På det seneste er der mange, der har fået øjnene op for skinke og figen. Netop nu strutter mine indvandrergrønthandleres udstillinger af kakifrugter og granatæbler, som her har samme saftige og friske kvalitet som melonen. Opskriften
-
Helligtrekonger: Poussiner med kryddersmør og rodfrugter
Tag en poussin pr person, og skær den løse flap af halsskind af. Stik en finger ind under brystskindet, og frigør det fra brystfileten. Vær forsigtig, så der ikke går hul på skindet. Rør et kryddersmør med finthakket koriander (eller en anden krydderurt – fx gerne persille), en tsk
-
Helligtrekonger: Pandekager med chokolade og dulce de leche
En voldsom tung dessert. Man spiser ikke mere end et stykke. Den tager to dage at lave. Til gengæld er den besværet værd. Start dagen før med at koge to dåser kondenseret mælk i vand så det dækker. Dåserne skal ikke åbnes. De skal koge to-tre timer. Hold øje med at gryden
-
Status ved årsskiftet …
Det hører sig til at man gør status ved årsskiftet. Hvad har det forløbne år bragt på det madkulturelle område? Tja – man fristes til at sige det sædvanlige: Debat om fedme og fødevaresikkerhed. For mig er der ingen tvivl om at fedmedebatten fortsætter. Og det vil den formentlig blive ved