Faste læsere vil have observeret en stigende politisering i denne udørk af blogosfæren. Det er med vilje! Men det skal ikke, som jeg vist før har plæderet for, være så surt altsammen. Så her er en i allerhøjeste grad årstidsrelevant ret – kålpølser med kålrabimos.
Kålpølsen er en røget pølse af svine- og oksekød. Køb en kvalitet med højt kødindhold – og selvfølgelig helst økologisk. Kålpølsen stammer fra Sønderjylland, og er en rigtig egns (og herre-) ret. Til pølsen en mos af kålrabi – eller kålroe, om man vil. Ældre mennesker vil rynke på næsen, specielt hvis de har overlevet to verdenskrige på roesuppe. Til fire personer skal du bruge:
- 1 kålrabi på 750 g – 1 kg
- 150 gram usaltet smør
- 1½ dl fløde
- Salt
- Peber
- 4 kålpølser (eller 8, hvis I er meget sultne og det er den eneste ret, pølserne ligger nemlig godt i maven)
Skræl kålrabien og skær den i tern. Kog ternene i usaltet vand til de er møre. Mos dem, bland smør og fløde i til du får en passende konsistens (det er smørret, der gør mosen luftig – fløden, der giver tyngde). Smag til med salt og peber. Kog pølserne i 20-30 minutter – og server det med kogte, pillede kartofler og en god sennep.
Det lader sig ikke gøre at servere andet end øl til denne ret. Læsere i udlandet vil måske genkende den økologiske Biobok fra det nederlandske Brouwerij TIj, som jeg tilfældigvis fandt hos min ølhandler.
Bok er øltypen i Nederlandene. Biobokken er en fin øl – måske med lidt for meget banansmag for min smag. Det er ikke en fejl – man finder meget tit frugt-bismag i tungere øl fra Belgien og Holland – og måske skal jeg bare vænne mig til det …
Skriv et svar