Politikens forbrugersite, Tjek, skrev i går, at vi må regne med forhøjede ølpriser. Dels har skodsommeren givet en dårlig humlehøst – så priserne er forøget med 160 %. Dels er priserne på malt også steget – med 100 %.
Vejret kan man forstå. Men maltprisernes himmelflugt har muligvis en anden forklaring. I hvert fald kunne CNN I går fortælle, at det areal, der dyrkes maltbyg på i Tyskland, er halveret. Bønderne vil hellere dyrke raps – som kan forarbejdes til biobrændstof. Og rapsen er støttet af EU.
Bauern bleiben Bauern und wissen gar nichts von Gurkensalat, som man kunne sammen- og omskrive kendte engelske hhv. danske talemåder: De vil selvfølgelig hellere dyrke noget, de får støtte til end noget, de er gode til. Og de bekymrer sig åbenbart ikke stort om slutproduktet..
Spørgsmålet er så hvad den intensive rapsdyrkning gør ved miljøet. Raps er følsom over for mange svampe, skadedyr og plantesygdomme, at den kræver intensiv sprøjtning og så den kræver store mængder gødning, at det er en af de største syndere, når det kommer til udsivning af nitrat i grundvandet, skriver The Guardian.
[Bloggeren bemærkede på sin sidste tur til Jylland, at rapsmarkerne også er blevet meget talrige der. Bloggeren bemærkede også, at det er meget svært at finde økologiske og traditionelle produkter i den jyske provins. Bloggeren har heldigvis videre bemærket, at der også er lyse hoveder på hans fødeegn.]
Skriv et svar