Grønkålen er herhjemme for det meste forvist til hakning og nedfrysning som små forknytte kugler. Og det er lidt synd. Den har rigtig mange anvendelsesmuligheder ud over grønlangkål.
Denne ret er med kylling – for grønkål kan sagtens bruges til andet end medisterpølse og skinke. Tilberedningen gør, at grønkålen bliver mild og god. Til fire personer skal du bruge:
- 1 økologisk (frilands)kylling
- 1 stort løg
- 1 chilipeber (jalapeño eller de almindelige, lange hollandske)
- ½ liter squash eller græskar i tern
- ½ liter kyllingeboullion
- ½ kg grønkål
- 1 tsk tørret salvie (eller 1 spsk frisk)
- Jordnøddeolie eller smør
- Salt og peber
Skær kyllingen i portionsstykker. Hak løg og chilipeber. Brun kyllingestykkerne i fedtstoffet og krydr med salt og peber. Tag kyllingen op og sauter løg og chili samme fedt, til løget er gennemsigtigt.
Skær squash eller græskar i stykker på et par cm. Jeg brugte gul squash – desværre fandt jeg ikke græskar, som ikke koger så let ud, så det blev lidt mushy i denne omgang. Kom kyllingestykkerne tilbage i gryden og vend græskar / squash-stykkerne i.
Tilsæt kyllingeboullion til det står halvt op om grydens indhold. Befri grønkålen for de groveste stilke, skyl den og riv den i mindre stykker. Læg grønkålen ovenpå kylling og squash, læg låg på og lad det hele simre, til grønkålen er faldet sammen,
Rør grønkålen ned i grydens indhold sammen med salvien og lad det hele putre ved svag varme til kylling og kål er gennenmstegt (20-30 minutter). Smag til med salt og peber.
Serveres med et stykke godt brød – eller gør som jeg og lav en kartoffelmos. Det er vintermad (man kunne løfte pegefingeren og sige at kylling ikke hører vinteren til – men jeg har en fryser!). Dertil drak jeg en Gouden Carolus, belgisk juleøl, med en relativt stor sødme, der går godt til kålen og chilien.
Skriv et svar