Faste læsere vil vide, at jeg nærer en dyb foragt for salater med »ting« i. Det er noget, der stammer fra halvfjerdserne og firserne. En salat var dengang næsten uundgåeligt en kinakåls- eller iceberg-rædsel med optøede, grønne ærter, dåsemajs, rå champignon, sure, umodne tomater, smagløse agurker, rød eller grøn peberfrugt, og, hvis man var ekstra heldig, et løg. Dressing? I bedste fald en creme fraiche med citronsaft, i værste et industriprodukt af »fars nylon«-typen. I mine øjne en kompostbunke.
Næ, salat skal være salat. Skal den være grøn, skal den være så enkel som mulig – gerne med forskellige sorter, snittet forårsløg eller en krydderurt for smagskontrasternes skyld. Og drop for alt i verden købedressingerne – der er intet i verden lettere end at vende salatbladene med en dressing af olie (som en ødeland) og vinaigre (som en gnier) så de er fugtede, men ikke sejler, og krydre med salt og peber.
Men der findes jo også andre retter, der bærer navnet salat. Eksempelvis Salade Nicoise: Tomat, tun, ansjos, oliven, hårdkogt æg, favabønner, kartoffel i forskellige kombinationer (hvis folk fra Nice og omegn læser dette er jeg en død mand, der er mange, meget strenge, lokale og allesammen helt korrekte og originale skoler inden for salada nissarda), Insalata Caprese: Tomat, mozarella, basilikum, peber og olie (og thats it, folks – her skal hverken eddike eller salatblade til, med mindre man da vil en tur i havnen med tunge sko på, de holder øje med jer, nede på Capri).
Vi er ovre i det, der på godt fransk kaldes salades composées. De komponerede salater, som i virkeligheden godt kan gøre det ud for en ret i sig selv. Det her er en sådan komponeret salat, rødbederne og gedeosten er egentlig hovednummeret, salaten underneden spiller sammen med rødbederne og osten. Den gennemgående smag er sød, så put gerne lidt rucola eller sennepsblade i salaten. Til fire personer brugte jeg:
- Fire rødbeder
- Gedeost
- Feldsalat
- Rucola
- Pecannødder (eller valnødder)
- Olivenolie (jeg tilføjede lidt græskarkerneolie for at understrege nødsituationen)
- Appelsinsaft
- Appelsinskal
- Vinaigre
- Salt
Lav en dressing af tre dele olivenolie, to dele appelsinsaft og to dele vinaigre. Bland revet appelsinskal i og smag til med salt og peber. Lad dressingen trække. Bag i mellemtiden rødbederne en god time ved 200°. Lad dem køle af og pil dem. Skær dem i både.
Hak nødderne i grove stykker og rist dem på en tør pande. Bland salaten med nødderne og dressingen, og anret det på en tallerken. Læg rødbedebådene ved siden af, og smuldr gedeosten hen over. Det vil være en dødssynd at blande det hele sammen i en salatskål.
Skriv et svar