Torsdag den 17. marts afholder LEVS, Levnedsmiddelselskabet, en faggruppe under IDA, en »National Fødevarekonference« under en titel, der er et tydeligt lån fra Michael Pollan: »I forsvar for fødevarer«. Temaet er sammenhængen mellem mad og sundhed – nærmere bestemt sammenhængen mellem industriproduceret mad og sundhed.
Konferencen er uhyre interessant: Pollans tanker er efterhånden nået ganske vidt. Hvis de kan påvirke fødevareindustrien (som i parentes bemærket må antages at være arbejdsgivere for mange af medlemmerne i det faglige netværk) før fødevareindustrien herhjemme (som i parentes bemærket er forholdsvis dydig – måske fordi den bliver holdt i kort snor) lærer for mange unoder af de amerikanske kolleger kan megen misère måske undgås.
Og hvis synet på mad (fødevarer) og sundhed kan blive lidt mindre domineret af tekniske hensyn (mad er ikke teknisk, det er socialt), er det kun godt.
Programmet er uhyre interessant: Det byder på oplæg ved den franske sociolog Claude Fischler, der sidst besøgte Danmark i 2009 på foranledning af Smagsdommerne. Jeg gik glip af det dengang – og glæder mig Fischlers forskning handler (groft sagt) om hvordan for megen valgfrihed og individualisme kan skade sundheden: Sundheden hænger sammen med at man spiser sammen med andre og følger bestemte ritualer. Deraf det bekendte franske paradoks: Franskmænd spiser lige så fedt som andre, men har færre hjerteanfald …
Det byder også på et oplæg ved den svenske journalist Mats-Eric Nilsson, som jeg kort blev præsenteret for engang i Östersund – med ordene »I skriver jo om de samme ting«. Det gør vi på en måde også: Mats-Eric har foreløbig udgivet tre bøger – Den hemliga Kocken om tilsætningsstoffer i maden, Döden i Grytan om hvordan lovgivning og regler har fået os til at foretrække industrimad frem for hjemmelavet mad og endelig Äkta Vara, som er et opslagsværk over hvordan man kan fifle med mad – og en vejledning i hvordan man vælger rigtigt.
Og så er der selvfølgelig mig, sagde hunden.
Det koster 500,- at deltage (medmindre man er studentermedlem af LEVS, i hvilket tilfælde det koster 250,- eller man er ingeniør og ikke medlem af LEVS, for så koster det 2.500,-). Tilmeldingsfrist på søndag.
Programmet
9:30 Registering og kaffe
10:00 Velkomst og introduktion, Frida Frost, Chairman of IDA
10:10 Cultural and social influence on food choice and eating habits, Claude Fischler, Sociologist and research manager at the Edgar Morin Centre: Food and eating: cross-cultural studies on perceptions and practices
11:10 Industrialised food and health, Mats-Eric Nilsson, Journalist and writer of books like “the secret cook” and “the death in the pot” about food and the food industry
12.10 Hvad vil være en ny regerings visioner for bæredygtig vækst og innovation i fødevaresektoren, fødevareordfører for Socialdemokraterne Bjarne Lautstsen, MF
12:30 Debat og spørgsmål til foredragsholderne
13:00 Frokost
13:45 Har fødevareindustrien noget at tilbyde forbrugernen?, Mogens Bisgaard, Freelance fødevarejournalist, medlem af Slow Food Copenhagen og fødevareblogger
14:10 Fødevareindustriens udfordringer, NN, Danish Crown AmbA
14:35 Hvordan kommer vi tættere på naturen, Astrid Gade Nielsen, Kommunikationsdirektør Arla Foods
15:00 Pause
15:15 Mikronæringsstoffer i vores mad, Cristina Cvitanich, phd og postdoc ved Molekylær Biologi, Århus Universitet
15:35 Kvalitet fremfor pris – tegn på ændringer i den danske madkultur, Evald Vestergaard formand for Økologisk Landsforening
16:00 Nye muligheder for innovation i fødevaresektoren, Flemming Vang Sparsø, Senior Scientist, Danisco A/S og bestyrelsesmedlem i LEVS
16:20 Den Danske kontekst, en panel diskussion med deltagelse af oplægsholderne, Facilitator: Prof. Niels Heine Kristensen, Aalborg University og bestyrelsesmedlem i LEVS
16:55 Afrunding og konklusioner
17:00 Konferencen lukker
Skriv et svar